iranda Tehran Tibb Universitetinin(Tehran University of Medical Sciences)hekimleri professor Reza Malekzadenin(Reza Malekzadeh) başçılığı ilə apardıqları tədqiqatda muəyyən ediblər ki,müntezəm surətdə qaynar çay(70C temperaturdan chox) içmək həzm sistemində xərçəng əmələ gəlməsinə səbəb olur.Reuters agentliyinin verdiyi məlumata görə Tədqiqat "Britaniyanın Tibb Jurnalı"nda(British Medical Journal) dərc olunub.
Qastroenteroloqlar iranın şimal əyaləti Holestanın həzm xərçəngindən əziyyət çəkən 300 sakininin qidalanma adətlərini tədqiq ediblər və nəticəni elə həmin ərazinin sakini olan 571 sağlam adamın müainə nəticəsi ilə muqayisə ediblər.Məlumdur ki,əhalisi farslar və turkmənlər olan Holestan həzm xərçəngindən əziyyət çəkənlərin sayına görə dünyada ən yüksək göstəricilərdən birinə malikdir.Bununla belə əyalətin sakinləri çox az siqaret çəkirlər və demək olar ki,spirtli içki içmirlər amma əslində məhz bu faktorlar xərçəngin əsas səbəbləri hesab olunur.
Amma Holestan sakinləri çoxlu qara çay içirlər-orta hesabla gun ərzində 1litrden çox yandirici içki.Alimlərin tədqiqatlarına görə,kimlər ki,çayı süzəndən sonra içmək üçün 1-2 dəqiqədən az gözləyirlər,heç olmasa 4 dəqiqə çayini soyudanlardan 5 dəfə daha çox xərçəng olmaq şansı qazanırlar.Bu mexanizm sonacan məlum olmasa da həzm sisteminin müntəzəm olaraq termal yanığa məruz qalmasının xərçəngin yaranması ilə nəticələndiyi guman olunur.
Həzm sisteminin xərçəngi ən təhlükəli onkoloji xəstəliklərdən sayılır.Hər il bu xəstəlikdən 500 minden çox insan dünyasını dəyişir.Əsasən Afrika,Asiya və Cənubi Amerikada.Avropanın bədxassəli şişdən əziyyət çəkən sakinləri isə son 20 ildə daha çox sağalmaq şansı əldə ediblər.Bu nəticəyə Eurocare layihəsinin tədqiqat qrupu gəlib.Tədqiqatçılar hesab edirlər ki,bütün yaş qruplarından olanlar arasında müşahidə olunan inkişaf erkən diaqnostika və get-gedə daha çox insanı əhatə edən könüllü müainənin nəticəsidir.
|